12 Mart 2016 Cumartesi

ANNEMİN YARASI'NI İZLEMEK İÇİN 9 SEBEP

Uzun zamandır büyük açığımız olan yerli dram kategorisine yeni bir soluk getiren, bahsettiği konuda cesaretinden ödün vermeyen Annemin Yarası filmi vizyona girdi... Özellikle de dram türünü sevenlerin hayran kalacağı bir film olduğunu düşündüğüm Annemin Yarası, benim için bu haftanın en iyisi.
Sizleri de Annemin Yarası'nı izlemeye teşvik etmek için 7 sebep yazdım, keyifli okumalar.



Tanıdık mesele
Sırplar için 'iç savaş' olarak adlandırılan, Bosnalı insanların ise kanayan yarası olan 1992-1995 yılları arasında gerçekleşen olaylar yüzünden travma geçiren Nerma karakterinin üzerinden, kapanmak bilmeyen yaraları seyirciye sunan film, hikayeyi tanıdığımız için de ayrı bir gerçekçi geliyor. Keşke yaşanmasaydı diyoruz, keşke...


Muhteşem Yönetim
Çektiği her filmde yönetim becerisini daha da arttıran Ozan Açıktan, bu filmde de olağanüstü işler başarıyor. Filme ayrı bir renk katan bu yönetim için -henüz şimdiden- yılın en iyi yönetimlerinden birinin olduğunu söylemeliyiz.

Görüntü Yönetimi
Şurası açıktır ki; Türkiye'de birkaç isim dışında adından sıkça söz ettiren görüntü yönetmeni sayamayız. Bunun farkında olan ekip de görüntü yönetmeni olarak Bogumil Godfrejow ile anlaşmış ve bu da her sahneden belli oluyor. Olağanüstü bir görüntü yönetimi izlediğimiz film bu konuda da alkışı hak ediyor.

Belçim Bilgin'in ''Nerma'' performansı
Filmin ilk devresinde pek ortaya çıkmasa da, özellikle final sahnesinde, kendisine büyük rol düşen Nerma'nın ruhunu seyirciye olabilecek en iyi şekilde yansıtan Belçim Bilgin kesinlikle alkışları hak ediyor: Kariyerinin en iyi performansı!

Unutulmayacak Replikler
Bir film için, özellikle de 'dram' türündeki bir film için en önemli etkenlerden biri de film içindeki repliklerdir elbet. Bunun farkında olan filmin, akılda kalıcı çok fazla repliği var. Repliklere çok büyük değer verildiğini göz önüne alırsak, seyirci memnun olacaktır.

Klişeden Uzak Duruşu
Çoğumuz bir filmin içinde sayısız kez tahmin yapar, şu sahnede şöyle-burada böyle diye... Ve yerli filmlerin çoğunda da tutar bu fakat Annemin Yarası, bu konuda da türünün diğer örneklerinden uzaklaşıyor. Klişeden yoksun senaryo anlayışı; seyir zevkini büyük oranda arttırıyor.

Usta işi oyunculuklar
Başta Ozan Güven olmak üzere -figüranlar da dahil- film içindeki tüm oyuncular sonuna kadar alkışı hak ediyor. Hak etmenin yanı sıra Türkiye'deki ilk sinema projesi olmasına rağmen Meryem Uzerli sanki bir ''usta'' oyuncu izlenimi veriyor. Ayrıca görünürde rolü diğer başrollere oranla daha az olmasına karşılık Okan Yalabık ve Belçim Bilgin de filme ayrı bir renk katan unsurlardan.

Sapmaya uğramadan ilerleyen senaryo
Dram filmlerinde en önemli etkenlerden biri de haliyle senaryodur. Birbiri ardına olmayacak olayları geliştiren, tam duygusala bağladığı hissini verirken eğlenceye vurup-ardından da tekrardan duygusala bağlayan, kısacası kendi içinde sapmaya uğrayan filmlerin aksine düzenli bir senaryoya sahip film, bu yönden de önemli bir yere sahip.


ve Borislav Milic!
Son zamanların en deli dolu ve en ilginç karakterlerinden biri olan, Sırp asıllı Borislav Milic şüphesiz ki filmin ana temasını oluşturuyor. Ozan Güven'in kariyerinin en iyi performansını sergilemesini sağlayan Borislav Milic karakteri filmi izlemek için yeterli bir sebep olabilir.

Velhasıl kelam, Annemin Yarası son zamanların en iyi filmlerinden birisi, vizyondayken kaçırmayın.

Burak Sakar / @skytcrol




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder