22 Şubat 2016 Pazartesi

88. AKADEMİ ÖDÜLLERİNE DAİR...


                                                 
                                                            EN İYİ FİLM

*Geçtiğimiz sene Birdman ile ödülü kucaklayan Iñárritu, bu sene de Revenant ile dünya gözüyle ikinci kez heykelciği kazanacaktır. Çokça iyi film izlediğimiz bu sezon da Martian ve Brooklyn'in adaylık alabilmesi şaşırtıcı.


1-Mad Max Fury Road:
Efsanevi Mad Max serisinin 30 yıl aradan sonra çekilen 3. halkası olan Fury Road; gerek yönetimiyle, gerek başarılı senaryosuyla, türünün en başarılı örneklerinden biriydi. Post apokaliptik türünün öncülerinden olmaya aday olan film, özellikle de feminist duruşu ve çöldeki çarpıcı savaşma sahneleriyle seyirciyi kendine hayran bırakmıştı.
Oscar sezonu filmlerinde başlangıcı yapıp-ülkemizde Haziran 2015'te vizyona giren yapım, 10 dalda aday gösterildi. 


''Filmi çok beğensem ve kazanmasını gönülden istesem dahi Mad Max'in, en azından En İyi Film kategorisinde şansını pek yüksek görmüyorum.''



2-The Big Short

Amerikan ekonomik krizini tahmin eden dört kişinin milyarder olma hikayesine tanıklık ettiğimiz ve akademik bilgilerle anlayışı zorlasa dahi, aslında kendi içinde filmi sürpriz isimlerle bize aktaran Big Short, ayrıca başarılı kurgusuyla da bu ödülü hak eden isimlerin başında geliyor.

''PGA'da aldığı En İyi Film ödülü her ne kadar filmin Oscar şansını bir çıt yukarıya taşısa dahi Big Short'un da En İyi Film kazanma ihtimalini düşük görüyorum. Kurgu gelir ama En İyi Film zor!''




3-The Revenant

DiCaprio'nun dillere destan olmuş heykelciği sonunda almasını beklediğimiz ve Oscar yarışında ödülleri toplayacağına kesin gözüyle bakılan Revenant, öldü sanılarak terk edilen Hugh Glass'ın intikam hikayesine odaklanıyor.

''Geçtiğimiz senenin kazananı Birdman'e göre eksiklikleri olsa dahi Revenant bu seneki Oscar favorim. Ödüle uzanma ihtimali en çok olan film konumunda.''

4-Room

Brie Larson'a Altın Küre kazandıran ve büyük ölçüde Oscar'a da kavuşturacak olan Room, genel itibariyle izleyici tarafından pek sevilmese dahi, gerek konusu gerek ise oyunculuklarıyla pek de arka plana atılacak bir film değil.

''Genelin aksine Room'u ben çok sevdim. Vermek istediği mesajı da, duyguyu da gayet iyi veriyor. Fakat objektif yaklaşmak gerekirse Oscar şansı çok zor.''



5-Bridge of Spies
Spielberg ile Hanks'i yeniden bir araya getiren Bridge of Spies, avukat James Donovan'ın yaşadığı U-2 krizini konu ediniyor.
Hem Tom Hanks'in, hem de Mark Rylance'ın üstün performans gösterdiği film Oscar'a 6 dalda aday oldu.

''Spielberg'in alıştığımız filmlerinden pek de farkı olmasa dahi özellikle Rylance'ın oyunculuğu filmi özelleştiriyor. İyi bir film olsa dahi yanındaki güçlü rakiplerine kıyasla pek de ön plana çıkmıyor. Kalitesi bir yana bu kategoride şansını çok az görüyorum.''




6-Spotlight
Kategorinin anlık olarak favorilerinden, sezon boyunca ödüllere doymayan Spotlight, taciz iddiasıyla suçlanan bir kilisenin kendini aklama çabası ve bu olayı gündeme taşımaya çalışan Boston Globe gazetesinin çalışanlarının yaşadıklarını konu ediniyor.

''Senenin en overrated(abartılan) filmlerinden biri olduğunu düşündüğüm Spotlight'ın ödülü kazanma ihtimali yüksek. Eğer kazanırsa da son yıllarda 'En İyi Film' ödülünü kazanan en kötü filmlerden biri olacağı belli.''



7-The Martian
Sezonun roman uyarlaması olan bir diğer filmi The Martian; Mars'ta mahsur kalan Mark Watney'in hayatta kalma çabasını konu ediniyor.
Başrol Matt Damon'a adaylık armağan eden film, 7 dalda Oscar adayı.

''Sezonun sıradan filmlerinden öteye geçemediğini düşündüğüm Martian'ın, adaylık alabilecek seviyedeki diğer dört beş filmi nasıl geçtiğini anlamak mümkün değil.
Ödülün de, kalitenin de epey uzağında.''



8-Brooklyn
88. Akademi Ödülleri'nde üç adaylık alan Brooklyn; İrlanda'dan Amerika'ya taşınan Eilis Lacey'in ile Amerikan Tony ve İrlandalı Jim arasında dönüp duran ilişkisini konu ediniyor.

''Bayık bir dönem filminden farkı olmayan Brooklyn, o kadar film arasından nasıl adaylık aldı gerçekten hayret verici. Ne performanslarla, ne de senaryoyla etkilemeyi başarabilen filmin kategoriyi kazanması halinde tarihin en büyük mucizelerinden birine tanık olacağız.''


                                  EN İYİ YÖNETMEN

*Üst üste iki sene ödülü kucaklarsa Iñárritu elbette kalitesini ödüllerle de taçlandıracaktır fakat Miller varken şansını geçen seneki kadar yüksek görmüyorum. Yine de büyük bir rekabete ev sahipliği yapacak kategorinin sonuçlarını büyük merakla bekliyorum.



1-Alejandro González Iñárritu(The Revenant)

Geçtiğimiz seneki ödülün sahibi 
Iñárritu, bu sene de Revenant ile mucizeler yaratsa dahi; geçtiğimiz seneye oranla daha güçlü rakiplerle yarışacak.
Şansı elbette çok yüksek fakat üst üste ikinci ödülü alır mı muamma...

2-George Miller(Mad Max Fury Road)

Türe bambaşka bir soluk getirecek yönetime imza atan Miller, benim için başlıca favori konumunda.

Filmde kaçıracağı heykeli, yönetmende alacağını inandığım Mad Max Fury Road ile Miller zaten çoktan hak etmişti bile!


3-Adam McKay(The Big Short)

İki güçlü rakibe karşı yarışması işini zorlaştırsa dahi McKay'ın da hakkını teslim etmek gerek. Big Short'a farklı bir soluk getiren, filmin kalitesini daha da arttıran sahnelere imzasını atan McKay'in ödülü kucaklaması şok etkisi yaratmaz, aksine hak ettiği ödülü sonunda almış olur.

4-Lenny Abrahamson(Room)

Açık konuşmak gerekirse yönetmenliğin pek de ön plana çıkmadığı Room ile Abrahamson'un adaylık alması bile şaşırtıcı.
Ödül hayal olur, adaylığa sevinilmeli.

5-Tom McCarthy(Spotlight)

Bize son zamanların en kötü yönetmenliğini izletip, ''Sinema bu değil!'' dedirten McCarthy'e saygımız sonsuz fakat bu sefer olmamış...

Onca başarılı yönetim varken nasıl aday olmuş, şaşırtıcı...
                               
               EN İYİ ERKEK OYUNCU

*Dillere destan olmuş ''DiCaprio-Oscar'' alayı bu sene bitecek gibi... Yanında birbirinden etkileyici üç performans daha olsa dahi gerek filmin popülerliği, gerek ise karakterin zorluğundan ötürü kaynaklanan bir adım öne çıkma durumu, Oscar'ı kazandırmaya yetecektir. Fakat diğer üç performans da pek hafızalardan çıkmayacaktır.



1-Leonardo DiCaprio(Hugh Glass-The Revenant)

Oscar özlemini bu filmle gidereceğine inandığım ve hali hazırda kategorinin en büyük favorisi olarak görülen DiCaprio'nun, Hugh Glass rolüyle oyunculuk dersi verdiğini düşünüyorum. Hak ettiği heykelciğe sonunda kavuşacaktır.



2-Bryan Cranston(Dalton Trumbo-Trumbo)

Efsane dizi Breaking Bad ile adeta gönüllerde taht kuran Cranston, her ne kadar DiCaprio'nun gölgesinde kalmış olsa da senarist Dalton Trumbo karakterine verdiği hayat ile bu ödülü hak edenlerden biri olmayı başardı. İhtimalini az görsem dahi, başarısı uzun zamanlar konuşulacaktır.


3-Michael Fassbender(Steve Jobs-Steve Jobs)

Vefat eden bir tanınmış kişiyi canlandırmak elbet çok zordur... Fakat yeteneği takdir edilesi Fassbender bunu başarıyla üstlendi. Aldığı adaylığı sonuna kadar hak etse dahi kazanma şansı düşük.

4-Eddie Redmayne(Lili Elbe/Einar Wegener-The Danish Girl)

'Oscar insana neler yaptırıyor?' sorusunu sorduran, geçtiğimiz seneki ödülün sahibi Eddie Redmayne, yine çıtayı yükseltse dahi güçlü rakiplerine ezildi gibi.
Ödül işi zor.

5-Matt Damon(Mark Watney-The Martian)

Ödülü hak etmesi bir yana, adaylığı dahi sorgulanacak isim Damon; kuşkusuz ödüle en uzak isim konumunda. Alması durumunda bir diğer mucizeye daha tanıklık etmiş olacağız gibi... 


                    EN İYİ KADIN OYUNCU

*Geçtiğimiz seneye oranla rekabeti en çok yükselen kategori olan Kadın Oyuncu için hak ettiğini düşündüğüm isim Blanchett olsa dahi, Larson'ın burada da kazanacağını düşünüyorum. Ronan ve Lawrence'ın aday olabilmesi bile büyük mucize.



1-Cate Blanchett(Carol Aird-Carol)

Dünya sinemasının en yetenekli oyuncularından Blanchett, kuşkusuz ki yılın en iyilerinden biri olan Carol'ı her anlamda güzelleştiren unsurların başında gelmişti.
Kategori arasında en iyi oyunculuğu sergiledi, şansı yüksek.



2-Charlotte Rampling(Kate Mercer-45 Years)

Temposu ağır, izlemesi zor bir film olan 45 Years'ta üstün performansla filmin kalitesini yükselten unsurlardan olan Rampling için iki sene önceki aday Dench benzetmesi yapmak yanlış olmaz sanki: Epey iyi bir performans fakat ödül kazanmaya pek yakın değil.

3-Brie Larson(Joy Newsome-Room)

Daha önce aldığı Altın Küre ödülüyle iyiden iyiye kategorinin favorisi olduğunu kanıtlayan Larson'ın bu denli öne çıkması pek anlaşılacak bir durum değil.
Elbette ortada ''başarıyla'' sergilenen bir oyunculuk performansı var fakat bu denli kuvvetli adaylar arasında nasıl bu kadar öne çıktı bilinmez ama bu seneki ödülü Larson'ın kucaklayacağı az çok belli.




4-Saoirse Ronan(Eilis Lacey-Brooklyn)

Ödül şansı sıfıra yakın gözükürken aldığı BAFTA ödülüyle şaşırtan Ronan'ın başarılı bir performans gösterdiğini söylemek pek doğru olmaz sanki. Hal böyle olunca, üç kuvvetli rakibinin yanında heykelciği kucaklaması da büyük sürpriz olacaktır.


5-Jennifer Lawrence(Jay Mangano-Joy)

Bazı oyuncular vardır, sırf isminden dolayı adaylık alan... Bu denli vasat bir filme yarışır şekilde vasat performans sergileyen Lawrence'ın adaylık alabildiği sezon, kategorideki her şeyi açıklar nitelikte... Ödülü alması sezonu yakından takip edenler için şok etkisi yaratacaktır.

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

*Bale ve Rylance'ın çok iyi, Hardy ve Stallone'ın da iyi performans sergilediği, seçimi çok zor olacağı az çok tahmin edilen kategorinin kazananı -Ruffalo harici- her kim olursa olsun sürpriz olmayacaktır.


1-Christian Bale(Michael Burry-The Big Short)

Oynadığı filmlerde her seferinde sınırları daha da aşan Bale, senenin en iyi yapımlarından birinde de kuşkusuz kalitesini konuşturuyor.
Michael Burry karakterinin ruhunu seyirciye başarıyla yansıtan Bale, adaylar arasında benim favorim olsa dahi ödül konusunda arka planda kalıyor desem yalan olmaz.

2-Mark Rylance(Rudolf Abel-Bridge of Spies)

Daha önce hiç Akademi Ödülleri'nde aday gösterilemeyen Rylance, şüphesiz ki Bridge of Spies filminin kalitesini yükselten unsurlardandı. Ödülü alır mı bilinmez fakat Rudolf Abel performansıyla her zaman hatıralarda kalacak.

3-Tom Hardy(John Fitzgerald-The Revenant)

Ödül sezonunun en çok konuşulan filmi Revenant'ın en dikkat çekici unsurlardan biri de Tom Hardy olmuştu. Ödülün mutlak favorilerinden olan Hardy, kariyer zirvesine çıktığı bu senede alacağı ödülü de elbette hak etmiş sayılacak.



4-Sylvester Stallone(Rocky Balboa-Creed)

Efsanevi boksör karakteri Rocky Balboa'nın tekrardan perdeye dönüşü niteliğinde olan Creed filmindeki performansıyla Stallone de unutulmayacaklar arasına katıldı. Diğer adaylardan farkı olarak Altın Küre'yi de kazanan Stallone, kategorinin favorisi konumunda.


5-Mark Ruffalo(Spotlight-Michael Rezendes)

Senenin ''benim açımdan'' en abartılan filmi olan Spotlight'ı temsilen kategoriye aday gösterilen Ruffalo, ödül için en az şans tanınan isim konumunda.
Sezonda kendisinden daha iyi oyunculuk sergileyen en az beş isim sayılabilecekken, Ruffalo adaylığa duacı olmalı.



             EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

*Takip etmesi en keyifli ve kimin kazanacağını seçmesi en zor kategori olan Yardımcı Kadın Oyuncu'da benim gönlüm Mara'dan yana... Winslet, Vikander ve Leigh de çok iyi performans sergileseler de Akademi'yle burada da hemfikir olacağımızı düşünüyorum.



1-Rooney Mara(Therese Belivet-Carol)

Carol'ı güzelleştiren unsurlardan bir diğeri olan Mara, seçimi en zor kategoride yarışmanın dezavantajını yaşıyor.
Vikander ve Winslet gibi güçlü rakiplere karşı göğüs gerebilir mi bilinmez ama Mara'nın performansı da uzun süre akıllarda kalacaktır.




2-Kate Winslet(Joanna Hoffman-Steve Jobs)

Yer aldığı her projeyle kalitesini konuşturan Winlset, kategorinin başlıca favorilerinden birisi. Kazanması halinde sürpriz olmayacağını belirtmek gerekse de, benim için kazanma ihtimali düşük.



3-Alicia Vikander(Gerda Wegener-The Danish Girl)

Kadın Oyuncu'ya değil de ''Yardımcı'' Kadın Oyuncu'ya aday olması büyük şaşırtan isim Vikander, şu an için kategorinin favorisi konumunda. Her ne kadar benim için geri planda kalsa da, jüri için pek kalmayacak anlaşılan.




4-Jennifer Jason Leigh(Daisy Domergue-The Hateful Eight)

Üstesinden kalkması zor bir karaktere bürünen Leigh, filmin kalitesini arttıran unsurlardan biriydi fakat nedensiz adaylıklar arasında geri kaldı... Kazanması zor fakat kazandığı takdirde de hak ettiği ödülü almış olacak.




5-Rachel McAdams(Sacha Pfeiffer-Spotlight)

Bu denli üstün başarı sergileyen dört adayın ardından gelen McAdams'ın ödülü kazanması durumunda büyük bir sürprize daha tanıklık etmiş sayılacağız... Böylesine zayıf bir performansın adaylık getirmesi ilginç.





*Yabancı Dilde/Belgesel/Ses/Kısa Filmler kategorilerinde tüm filmleri izlemediğim için tahmin/kıyas yapılmamıştır.

Hak edenler

En İyi Film: The Big Short
En İyi Yönetmen: Alejandro Gonzalez Iñárritu(The Revenant)
En İyi Erkek Oyuncu: Leonardo DiCaprio(The Revenant)
En İyi Kadın Oyuncu: Cate Blanchett(Carol)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale(The Big Short)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Rooney Mara(Carol)
En İyi Özgün Senaryo: Spotlight
En İyi Uyarlama Senaryo: The Big Short
En İyi Animasyon: Inside Out
En İyi Film Müziği: The Hateful Eight
En İyi Özgün Şarkı: Writing's on the Wall(Spectre)
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: Mad Max Fury Road
En İyi Sinematografi: Emmanuel Lubezki(The Revenant)
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Mad Max Fury Road
En İyi Kostüm Tasarım: Carol
En İyi Kurgu: The Big Short
En İyi Görsel Efekt: Mad Max Fury Road


Kazanacaklar
En İyi Film: The Revenant
En İyi Yönetmen: George Miller(Mad Max Fury Road)
En İyi Erkek Oyuncu: Leonardo DiCaprio(The Revenant)
En İyi Kadın Oyuncu: Brie Larson(Room)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Sylvester Stallone(Creed)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Rooney Mara(Carol)
En İyi Özgün Senaryo: Spotlight
En İyi Uyarlama Senaryo: The Big Short
En İyi Animasyon: Inside Out
En İyi Film Müziği: The Hateful Eight
En İyi Özgün Şarkı: Writing's on the Wall(Spectre)
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: Mad Max Fury Road
En İyi Sinematografi: Emmanuel Lubezki(The Revenant)
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Mad Max Fury Road
En İyi Kostüm Tasarım: Cinderella
En İyi Kurgu: The Big Short
En İyi Görsel Efekt: Mad Max Fury Road

-Burak Sakar / @skytcrol








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder