1 Şubat 2016 Pazartesi

GELECEĞE IŞIK TUTAN YERLİ YÖNETMENLER | 1

Geçtiğimiz sene sayısını 136'ya arttıran yerli film furyasına her geçen gün yeni filmler ve bunun sonucunda da yeni yönetmenler, oyuncular, senaristler ekleniyor... 
Kimisi ilk filmini çekerken, kimisi onlu sayılara ulaşıyor.
Sürekli 'kötü' olarak lanse edilen yerli sinemanın bu denli çok film üretmesi, vizyon kalitesi açısından ülke sinemasına zarar verse dahi aralarından iyi yönetmenleri keşfetmek, tarifsiz bir duygu katıyor elbette.
Sektöre direk yönetmen olarak atılan veyahut oyunculuktan-yönetmenliğe, senaristlikten-yönetmenliğe, yardımcı yönetmenlikten-yönetmenliğe geçen yüzlerce ismin arasından sizler için yerli sinemanın geleceğine ışık tutan 5 yönetmenini belirlediğim 'Geleceğe Işık Tutan Yerli Yönetmenler' yazı dizisinin ilk bölümü huzurlarınızda.

Naçizane, çektiği film sayısı üçü geçmeyen ve elbette ki yönetmenlik geçmişinde uzun yıllar olmayan yönetmenler listeye tabi tutuldu.

1-Burak Aksak | Bana Masal Anlatma, Kara Bela

Türk dizi tarihinin efsanevi işlerinden biri olarak görülen Leyla ile Mecnun'un senaristliğini yapan, ardından da Ben de Özledim dizisini yazan Burak Aksak, yönetmenlik kariyerine 2015 yılında BKM yapımı, absürt komedi türündeki Bana Masal Anlatma ile başladı. Hande Doğandemir'in başrolü Fatih Artman ile paylaştığı Bana Masal Anlatma, 10 hafta süregelen vizyon yolculuğunda 1.576.979 bilet sattı ve haliyle beklentinin üzerine çıktı.
Bunun ardından hız kesmeden ikinci uzun metrajlı filmi
Kara Bela'yı çeken Aksak, hem eleştiri-hem de ilgi bakımından ilkine oranla düşüş yaşadı. İlk filmine oranla daha fazla sinemada gösterilen Kara Bela, 12 hafta sonunda 892.195 bilet sattı.
Bu yıl beyazperdeye iş yapıp-yapmayacağı meçhul olan Burak Aksak, yakın zamanda senaryosunu yazdığı
50 Metrekare adlı dizi projesiyle ekranlara geri dönecek.

2-Caner Özyurtlu| Ev, Yok Artık!

Sektöre ilk olarak Okul filmindeki Edis rolüyle atılan ve ardından iki film projesinde daha yer alan Caner Özyurtlu, yönetmenliğe ilk olarak 2010 yılında çektiği korku türündeki Ev filmiyle adım attı. Ardından iki yıl sektörde gözükmeyen Özyurtlu, 2012 yılında Görünmeyenler adlı gerilim filminin senaryosunu yazıp/yapım koordinatörlüğünü üstlendi. Daha sonra, Alper Özyurtlu ile birlikte, AC Film'i kurdu ve 2014 yılında Nergis Hanım ve Ümmü Sıbyan: Zifir'in yapımcılığını üstlendi. Ardından bir film ve iki dizi projesiyle daha ekranlarda boy gösteren Özyurtlu, son olarak Eylül 2015'te Bir Film dağıtımcılığında vizyona giren Yok Artık! filminin hem yönetmenliğini, hem de yapımcılığını üstlendi.
Her ne kadar filmleri gişe yolunda büyük adım atmasa dahi, iki filmde de yönetmenliğinin de en az oyunculuğu kadar başarılı olduğunu kanıtlayan Özyurtlu, mutlak takip edilmesi gereken yönetmenlerden biri konumunda.

3-Deniz Akçay Katıksız| Köksüz

İlk olarak 2002 yılında Yarım Elma dizisinin iki senaristinden biri olarak ekrana proje sunan Deniz Akçay Katıksız, ardından on dizinin senaristliğini üstlendi. 2013 yılında, eleştirmenlerden bol övgü alan, Köksüz filmini çeken ve festivallerden ödüllerle dönen Deniz Akçay Katıksız, filmin ardından hiç hız kesmeden Benim Hala Umudum Var dizisi ile ekranlara döndü. İki sene önce final yapan dizinin ardından bu sene ekranlara Beyaz Gece dizinin senaristi olarak geri döneceğini açıklayan Deniz Akçay Katıksız da elbette ki çekeceği her yeni filmle takip listemizde yer alacaktır.

4-Can Evrenol| Baskın: Karabasan

Ülkemizde bu yıl vizyona giren, dünya prömiyerini Toronto Film Festivali'nin 'Midnight Madness' seçkisinde yapan ve eleştirmenlerden tam not alan Baskın: Karabasan filmiyle seyirci karşısına çıkan Can Evrenol, geçtiğimiz senelerde çektiği kısa filmleriyle de adından sıkça söz ettiriyordu. Sekizinci kısa metrajlı filmi Baskın'ı 2013 yılında çeken Evrenol, iki yıl aranın ardından bu filmi uzun metrajlı haline dönüştürdü. Bir polis devriyesinin gece yarısı çağrıldıkları bir yerde başlarına gelen korku dolu anıları konu edinen film, ülkemizde 18 yaş sınırıyla vizyona girdi.

5-Çiğdem Vitrinel| Geriye Kalan, Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku

İlk olarak Devin Özgür Çınar'ın başrolü Erkan Bektaş ile paylaştığı Geriye Kalan filmiyle beyazperdeye iş sunan Vitrinel, filmin ardından olumlu eleştiriler aldı, 48. Altın Portakal Film Festivali'nde de 'En İyi Yönetmen' ödülünü kazandı. Üç yıl beyazperdede görünmeyen Vitrinel, son olarak 2014 yılında İlhami Algör'ün aynı adı taşıyan romanından uyarlanan Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku filmini çekti.
Geçtiğimiz sene yerli film furyasına kapılmayan yönetmenlerden olan Vitrinel'in yeni projelerini merakla bekliyoruz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder