4 Şubat 2016 Perşembe

!f Istanbul'da Görülmesi Gereken 10 Film

Yılın en prestijli festivallerinden !f Istanbul Bağımsız Filmler Festivali'nin bu seneki programı da dopdolu. Açılışı Anomalisa, kapanışı ise Demolotion'ın yapacağı 15. !f İstanbul, 13-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek.
Sizler için !f Istanbul'da görülmesi gereken 10 filmi derledik:

*Filmin özetleri !f Istanbul'un resmi sitesinden, tür/süre bilgileri imdb'den alınmıştır.


Yeniden Başla(Demolition)

Yönetmen: Jean-Marc Vallêe
Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Naomi Watts, Heather Lind, Chris Cooper...
Senaryo: Bryan Sipe
Tür: Dram, Komedi
Süre: 100 dakika
Özet: Davis Mitchell karısını trajik bir araba kazasında kaybetmiş başarılı bir bankacıdır. Kayınpederi Phil’in baskılarına rağmen bir türlü kendini toparlayamamıştır ve giderek kontrolünü kaybetmektedir. Bir gün hastanede parasını kaptırdığı otomatı üreten şirkete bir mektup yazar. Oldukça düzenli yazılmış bu şikayet mektubu, şirketin müşteri temsilcisi Karen Mareno’nun dikkatini çeker ve aralarında mektup arkadaşlığı başlar. Yas tutmayı beceremeyen Davis ile kendi duygusal sorunlarıyla uğraşmakta olan Karen, kendilerini tuhaf bir ilişkinin içinde bulurlar. Karen ve oğlu Chris’in yardımıyla Davis, işe önceki hayatını yavaş yavaş yıkarak başlayacaktır.
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız.


Dehşet Odası(Green Room)

Yönetmen: Jeremy Saulnier
Oyuncular: Imogen Poots, Alia Shawkat, Callum Turner, Anton Yelchin...
Senaryo: Jeremy Saulnier
Tür: Gerilim, Korku
Süre: 95 dakika
Özet: The Ain’t Rights adlı dört kişilik bir punk rock grubu, sorunlu geçen turnelerinin sonunda, son dakikada çıkan bir konser anlaşması sonrasında Oregon civarındaki izbe bir konser mekanında kendilerini bir odaya kapatılmış bulurlar. Tüm tanıkları yok etmeye iyice kararlı dazlak kafalı neo-Naziler, bu konser turunun değil aynı zamanda hayatlarının da sonu olabileceğini işaret etmektedir. İntikam’ı takip eden yeni filminde Jeremy Saulnier bizi gene insan ruhunun karanlık köşelerine taşıyor ve aynı zamanda hayatta kalma alt-türüne farklı bir bakış atıyor.
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız.


Dinle Beni Marlon(Listen to me Marlon)

Yönetmen: Stevan Riley
Oyuncular: Marlon Brando(hayatı)
Senaryo: Stevan Riley
Tür: Belgesel
Süre: 103 dakika
Özet: ‘Cool’luğun kitabını yazmış olan Marlon Brando’nun daha önce hiç gün yüzüne çıkmamış yüzlerce saatlik kişisel ses kayıtları ilk defa bu belgeselde ortaya çıkıyor. Stevan Riley’nin bu büyüleyici arşiv filmi, senenin en nadide belgesellerinden biri. Dinle Beni Marlon, Brando’nun kariyerinin çeşitli dönemlerindeki karmaşık ruh hallerine bakış atmakla yetinmiyor, onu en insani yönleriyle, güvensizlikleriyle, ilişkilerinde yaşadıklarıyla anlatıyor. Böylece şiirsel bir Brando tablosuyla karşılaşmanın yanı sıra, onun yaratma sürecinin ve kendine bakışının da bir parçası oluyoruz. Adeta bir hipnoz seansı gibi ilerleyen film Max Richter’in müzikleri ve arşiv görüntüleriyle Brando’nun alışık olmadığımız, daha önce hiç görmediğimiz bir portresini çiziyor.
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız.

James White(James White)

Yönetmen: Josh Mond
Oyuncular: Christopher Abbott, Cynthia Nixon, Scott Mescudi, Ron Livingston...
Senaryo: Josh Mond
Tür: Dram
Süre: 85 dakika
Özet: Filme adını veren James White’a bir gece kulübünde dans ederken rastlıyoruz ilk, kamera onun hareketlerini o kadar yakından takip ediyor ki, neredeyse derisinin altına geçip onun bedenini ele geçirmek ister gibi. Film, yirmili yaşlarında, babasını yeni kaybetmiş ve kendine zarar vermeye, ölümcül bir hastalıkla mücadele eden annesine yardım etmekten daha meyilli New Yorklu James White’ın etrafında geçiyor.
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız. 

İnsanlar ve Tavuklar(Men and Chicken)

Yönetmen: Anders Thomas Jensen
Oyuncular: David Dencik, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro...
Senaryo: Anders Thomas Jensen
Tür: Fantastik
Süre: 104 dakika
Özet: İnsanlar ve Tavuklar, kült yönetmen Anders Thomas Jensen’in yeni tuhaflığı! Filmin ilk yarısı Gabriel ve Elias adındaki birbirinden tuhaf kardeşleri tanımamızla başlar. Gabriel (Mads Mikkelsen) hayattan bıkmış bir üniversite profesörü, Elias ise bütün ilgi alanı gereksiz bilgiler ve kadınlar olan kardeşi. Olaylar, babalarının ölümü üzerine bıraktığı bir video kasedi izlemeleri ve gerçek babalarının başka birisi olduğunu öğrenmeleriyle ilginçleşir. Biyolojik babalarını bulmak üzere çıktıkları yolculuk, yavaş yavaş onlardan daha da tuhaf olan yeni kardeşleriyle tanışmamızla ve onların daha da tuhaf dünyasının içine girmemizle devam eder. 
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız.

Tilki Perisi Liza(Liza the Fox-Fairy)

Yönetmen: Karoly Ujj Meszaros
Oyuncular: Monika Balsai, Szabolcs Bede Fazekas, David Sakurai, Zoltan Schmied...
Senaryo: Balint Hegedus, Karoly Ujj Meszaros
Tür: Komedi, Fantastik, Romantik
Süre: 98 dakika
Özet: Liza, güzel, naif ve çok yalnız bir hemşiredir. Yatılı olarak çalıştığı evde, bir süredir kendisine arkadaşlık eden Japon bir şarkıcının hayaliyle mutlu olmaktadır. Sürekli okuduğu ucuz bir Japon romanının etkisiyle hayatının aşkını beklemektedir. Fakat bir anda etrafında onu seven ya da sevebilecek olan herkes birer birer ölmeye başlar. Bu gizemli ölümler emniyetin dikkatini çeker ve olayların iç yüzünü öğrenmek için bir polis, Liza’nın evine kiracı olarak taşınır. Bir gün Liza, bir peri masalına denk gelir ve kendisinin bir ‘Tilki Perisi’ olduğuna inanmaya başlar; ona âşık olan her adama istemeden ölüm getiren, Japon mitolojisinden bir figür. Peki bu laneti bozabilecek midir?
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız.

Suikastçı(The Assassin)

Yönetmen: Hou Hsiao-Hsein
Oyuncular: Qi Shu, Chen Chang, Satoshi Tsumabuki, Zhou Yun...
Senaryo: Cheng Ah, Hou Hsiao-Hsein, Chu T'ien-wen, Hsieh Hai-Meng
Tür: Dram
Süre: 105 dakika
Özet: Günümüz sinemasının yaşayan en büyük ustalarından Hou Hsiao-Hsien, Kırmızı Balonun Yolculuğu’ndan sekiz yıl sonra çektiği bu ilk uzununda, bizi Tang Hanedanı’nın sınırlarına, entrikaların, imparatorlukla ilgili güç çekişmelerinin yaşandığı bir tarihsel döneme götürüyor. Daha çocukken siyasi nedenlerle ailesinden koparılıp alınan Nie Yinniang, bir suikastçı olarak yetiştirilmiştir. Varoluşu öldürme eylemi üzerine kurulu, güzelliğiyle göz kamaştıran bir kadın savaşçı olan Yinniang, bir gün öldürmek üzere görevlendirildiği kişinin çocukken evlendirilmek istediği kişi olduğunu fark edince duraksar. Bu tereddüt anından sonra tekrar kendi içine bakmasının, bir savaşçıdan tekrar insan olmaya doğru yolculuğunun hikâyesine dönüşür film. Bu büyüleyici filmin sizi içine çeken bir durgunluğu var. Bu durağanlık kesinlikle yavaşlık değil, daha çok dinginlik, görüntünün altındaki şeyleri dikkate almaya çağıran bir zen anı. Hou, bir ressam ve şair titizliğiyle bize dünyanın daha güzel bir yer olabileceğini fısıldıyor adeta.
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız.

Anneanne(Grandma)

Yönetmen: Paul Weitz
Oyuncular: Lily Tomlin, Judy Greer, Julia Garner, Carlos Miranda...
Senaryo: Paul Weitz
Tür: Dram, Komedi
Süre: 79 dakika
Özet: Kendini insanları pek sevmeyen birisi olarak tanımlayan Elle Reid, sevgilisinden yeni ayrılmıştır. Bir gün aniden kapısında beliren torunu Sage, akşama kadar 600 dolar bulması gerektiğini söyler. Sage ve anneannesi Elle birlikte parayı bulmaya çalışırken, eski dostlara ve sevgililere ziyaretler sırasında günyüzüne çıkan sırlar ve anılar, eski hesapların yeniden açılmasına yol açacaktır. 
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız. 

Anomalisa(Anomalisa)

Yönetmen: Duke Johnson, Charlie Kaufman
Seslendirenler: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan...
Senaryo: Charlie Kaufman
Tür: Animasyon, Dram, Komedi
Süre. 90 dakika
Özet: Charlie Kaufman’ın küçük hikayeli, kocaman yürekli son işi, ana konuşmacı olarak katılacağı konferans için Cincinnati’ye gelmiş, müşteri hizmetleri dünyasının ünlüce ismi Michael Stone’un bir gecesini yaşatıyor bize. Hemen anlıyoruz ki Michael yalnız biri, muhtemelen uzun zamandır depresyonda, kalbi sızlıyor. Michael’ın dışında Anomalisa’nın ham ve yumuşak animasyon tarzıyla yaratılmış tüm karakterlerinin yüzü ve sesi aynı. Ta ki Lisa ortaya çıkana kadar. Lisa’yı bu tuhaf dünyada diğerlerinden ayrı kılanın, Michael’a onun dışındaki tek gerçek insan gibi gelmesinin nedenini anlamak zor. Ama öyle. En azından bir süre için.
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız. 

Prensim(Mon roi)

Yönetmen: Maiwenn
Oyuncular: Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel, Isild Le Besco...
Senaryo: Etienne Comar, Maiwenn
Tür: Dram, Romantik
Süre: 124 dakika
Özet: İlişki Tony’yi yavaşça öldürüyor. Oysa ilk tanıştığında, Georgio onu kıvrak zekasıyla, ani güzellikleriyle, özgürlüğüyle etkilemişti; ertesi sabah uçar gibi birbirlerine düşmüşlerdi. O sabah, tutku ve aşkla olduğu kadar, acı ve yalnızlıkla dolu bir on yılın ilk sabahıydı Tony için. Prensim, ilişkinin sonuyla açılıyor: Tony’nin bir kayak tatilinde kırdığı bacağını iyileştirmek için gittiği bir rehabilitasyon merkezinde; Tony’yi bacağından çok daha fazla yeri kırık bir halde görüyoruz. Georgio’nun ilk başta Tony’yi çeken özgürlüğünün yokluğa, kıvrak zekasının yalanlara, inceliklerinin başka kadınlara döndüğü, Tony’nin yine de aşkta kaldığı, dayandığı ve dayanamadığı yıllara tanık oluyoruz. Bu can yakan bir aşk ve bir kadın hikâyesi. Prens’i Tony’nin canını yakarken, Tony’nin deli-aşkını, düşüşlerini ve yok oluşlarını canlı bir kalbin atışları gibi duyumsuyoruz. Belki de ruhun gücü dediğimiz şey, alışılageldik tanımların arkasında bir yerde yatıyordur.
Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder