3 Nisan 2015 Cuma

HIZLI VE ÖFKELİ 7 - FİLM YORUMU

''ARANAN KAN: JAMES WAN!''

İlk filmiyle büyük beklenti yaratan, ardından çekilen devam filmleriyle ise büyük beklentiyi tamamıyla çökerten Hızlı ve Öfkeli serisi, 6.filmde yavaş yavaş verdiği toparlanma sinyallerini, 7. filmiyle seyirciye sunuyor. 
Van Diesel, Paul Walker gibi aksiyon filmlerinin aranan yüzlerinin yanına bir de Statham gibi tarihe adını erken yaştan yazdıran bir ismi kadroya ekleyince, serinin bambaşka bir hal aldığı, hiç şüphesiz ki gözlerden kaçmıyor. Zaten bu hal, filmin başından da anlaşılıyor.
Aslında bu kalite değişiminin en büyük sorumluluğunu da James Wan üstleniyor. Daha henüz 27 yaşında çektiği 'Testere' filmiyle gelecekte büyük bir başarıya imza atacağının sinyallerini veren James Wan'ın, o büyük başarıya bu film sayesinde biraz daha yakınlaştığı belli oluyor.

En son çektiği Ruhlar Bölgesi 2 filmiyle kotayı biraz daha aşağı çekse bile, ondan önceki filminin Korku Senası olduğunu düşünürsek, son filmini göz ardı etmek haksızlık olmayacaktır...

Kısacası, her zaman korku filmleriyle adını duyuran Jamees Wan'ı, aksiyonda duymak daha iyi geldi..
Ayrıca, bozulmaya yüz tutan seriyi, yönetimiyle tamir etti...

Gelecek olan başka bir film varsa, yönetmen koltuğu için en büyük aday olduğunu da kanıtladı.

''PAUL WALKER'A GÖRKEMLİ VEDA.''

Yönetimdeki başarının yanı sıra, filmdeki oyunculuklar da 'aksiyon filmi seviyesine' göre gayet yeterliydi.
Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz, serinin aranan kanı Paul Walker'ı son kez görmek, finaldeki o yazıyı görünce tekrardan hüzünlenmemek elde değil...
Daha ilk filmindeki, ekibe girişi akıllardayken;
şimdilerde trafik kazasındaki son halini görmek, cidden canımızı acıttı...

Dominic'in dostu, Mia'nın eşi olan Brian karakterine can veren Paul Walker, özellikle de dövüş sahneleriyle dikkatleri üzerine topluyor.

Paul Walker; henüz tam meşhur olmamışken katıldığı Hızlı ve Öfkeli kadrosundan, görkemli ve şanına yakışır bir şekilde ayrılma başarısını gösteriyor...



''DÖVÜŞ SAHNELERİYLE ADINDAN SIKÇA SÖZ ETTİRECEK.''

Paul Walker'ın yanı sıra, Van Diesel, Dwayne Johnson, Ludacris gibi isimlerin de katkılarıyla aksiyon dozunu iyice arttıran Hızlı ve Öfkeli 7 filmi, efsanevi kadrosuna rağmen beklenileni veremeyen Cehennem Melekleri'ne de meydan okumuş oluyor.

Cehennem Melekleri'nin eksiklerinden biri olan dövüş sahnesindeki kaliteyi, filmin kilit noktası haline getiren yönetmen, senaryonun basitleşmesine doğru-aksiyon dozunu arttırarak; basit aksiyonlardaki boş diyaloglar yerine, dolu dövüş sahnelerine yöneliyor.
Böylelikle, seyirci sıkılmak yerine, ekrandan gözlerini alamıyor.

Özellikle de, filmin başlarında başlayan 'Dominic Toretto-Deckard Shaw' kavgaları, filmin sonuna doğru daha heyecanlı bir hal alıyor.
Her olay yerinden çıkmasıyla dikkat çeken Shaw, kötü karakter olmasına rağmen seyirciye kendini sevdirebiliyor.

İki aksiyon adamının kavgası da alkışlanacak bir hal alıyor...



''AKSİYON FİLMLERİNİN ARANAN YÜZÜ: JASON STATHAM!''

Jason Statham...
Üzerine makaleler yazılır, filmler çekilir, oyunculuğu dilden dile anlatılır...
Ateşten Kalbe Akıldan Dumana filmiyle başlayan sinema kariyeri, hiç şüphesiz ki Taşıyıcı ve Tetikçi filmleriyle zirveye ilerliyor...

Bir dönemler oynadığı filmlerle namını ve başarısını biraz daha düşürse bile, Jason Statham; filme apayrı bir hava katmayı başarabiliyor.
Dominic'in düşmanı olan Shaw karakterine hayat veren Statham, bakışlarıyla-hareketleriyle ve sahip olduğu vücudu kullanabilmesiyle filmi zirveye taşıyor.

Son aksiyon filmi, Wild Card'la -hayranları için- yarattığı ani hayal kırıklığını, bu filmle düzeltebiliyor.
Son sahnedeki alaycı ses tonuyla, serinin diğer filmlerine de göz kırpıyor. 



''GEÇİŞLER, BAŞARISIZ!''

Son olarak; değinilmesi gerekilen bir diğer hata ise film arasındaki geçişler...
Ani geçişler; hiç şüphesiz ki aksiyon filmlerindeki kilit noktalardan birisidir.
Fakat geçen her sürede başarısını arttıran film, geçişler yüzünden temposunu da, başarısını da bir kademe aşağı düşürüyor.
''Yok artık!'' denilen sahnelerde, geçişlerin azmine uğraması yüzünden son dönemlerde çekilen en iyi aksiyon filmi olduğunu düşündüğüm Baskın'ın önüne geçemiyor.
Böylelikle, son zamanlardaki en iyi 10 aksiyon listesinde kalıyor.




*Gereksiz yerlerde çalınan gereksiz müzikler ve filmin temposuna uymayan bazı diyaloglar, filmin kalitesini düşürmüş.
Filmin Notu: 7,5/10
Filmin dublajlı fragmanını izlemek için tıklayınız.
Filmin altyazılı fragmanını izlemek için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder